donderdag 31 juli 2014

Mode en een maatje meer

Met mijn maat 46/48 heb ik een plussize. Een maatje meer dus en ik ben bij lange na niet de enige in Nederland. Steeds vaker valt het me op als ik meiden of vrouwen tref met een plussize of soms niet eens een plussize maar gewoon wat steviger dat ze vaak kleding dragen die gewoon niet flatteert.
Dit merkte ik voor het eerst toen ik nog werkzaam was bij Miss Etam. Ik stond daar regelmatig op de plus afdeling en hielp daar dus ook plussize klanten om een leuke outfit te scoren.
Ik merkte dat veel dames met een maatje meer het heel moeilijk vinden om leuke kleding te vinden en dat ze vaak niet mee durven te doen met trends omdat die alleen geschikt zouden zijn voor slanke jonge meiden.
Ik vind dat het daar maar eens gedaan mee moet zijn. Ook als een big and beautiful woman kun je er hip bijlopen en ook hier en daar wel een trend meepikken en daarom heb ik een aantal tips!

Te klein is te klein!
Je hebt vast wel eens iemand gezien die met eeenoooormee vetrillen over haar broek loopt of die ene vriendin die zich per se in een maat M wil wurmen maar wat uiteindelijk geen gezicht is. Of misschien wurm je jezelf wel in een kleiner maatje als dat je eigenlijk hebt. Niet doen! Meestal is het lelijk, niet flateus en niet comfortabel. Wees niet bang voor dat cijfertje of lettertje in het label. So what als er xxl in staat in plaats van m. Je lijkt slanker als je die xxl aan hebt en het kledingstuk mooi zit als wanneer je jezelf in een m wil proppen omdat dat dan een m is.

Kijk naar je lijf
Ben je klein of juist lang? Zit het gewicht bij jou meer op je buik of op je heupen?
Weet wat je probleemzones zijn en zoek uit hoe je die het beste kan wegwerken. Maar kijk niet alleen naar je probleemzones. Kijk ook eens naar wat je WEL mooi vind aan je lijf. Deze gebieden kan je dan accentueren waardoor je dus automatisch de aandacht afleid van de probleemzones. 

Kleur
Veel stevige tantes grijpen snel naar zwart onder het motto 'dat kleed af!'. Dit is echter niet altijd waar! Zwart kan van jou ook een heel massief blok maken omdat er dan weinig dimensie in je outfit zit. Ga voor kleur! Vrees niet voor een drukke print, die kunnen juist heel effectief zijn om de aandacht af te leiden van een probleemzone. En die drukke print kan er voor zorgen dat dat ene vetrilletje net niet meer zo opvalt. 

Optische ilusie
Of je er nou een hebt van jezelf of niet, creeer een taille. Dit oogt automatisch slanker. Heel simpel te bereiken door een peplum top, colbertje of een giletje. Ook vestjes/shirts met een v hals of soms zelfs een lange ketting die dus een soort v vorm krijgt doordat hij hangt kunnen een beetje dat effect hebben. Je kan je lichaam een beetje shapen door te spelen met de vorm van kledingstukken. Probeer maar eens uit!

Shapewear
Bridget Jones had het helemaal goed met haar granny pants! Veelal gezien als lelijk en vervelend maar het kan je lijf zoveel beter uit laten komen in bepaalde outfits. Het trekt je buik  gewoon net iets strakker of zorgt ervoor dat je die randjes van je ondergoed niet meer ziet. En als plussize lady is het vaak geen pretje om in de zomer met blote benen een jurkje/rokje aan te hebben omdat je bovenbenen dan zo tegen elkaar aan schuren. Neem een shapewear broekje met pijpjes en dat probleem is opgelost en je buik en billen zien er gelijk strakker uit. Win win toch?

Passen
Wat ik vaak hoorde over kleding in mijn tijd bij Miss Etam was: Nee dat zou mij echt niet staan. En dus ging dat kledingstuk niet mee naar de paskamer en terug in het rek. Waarom zou het niet staan? Pas het. Het kan je zo verbazen. Soms ziet iets er gewoon heel anders uit op de hanger als op jou.

Durf
Dit hoort een beetje bij mijn vorige punt. Denk niet van te voren dit zal mij nooit staan. Probeer het! Trek eens die gekke kleur aan. Draag die bloemetjes broek! Het is jouw leven, jou stijl en dat je een plussize hebt wil niet zeggen dat je je maar saai moet kleden. Je zal merken dat mensen je dan ook complimenten gaan geven over hoe je je kleed.

Nu denk je misschien leuk die bovenstaande punten, maar nu weet ik nog steeds niet waar ik dan het beste kan shoppen voor een beetje hippe plussize kleding! Je zult nog verstelt staan denk ik van een aantal van de onderstaande winkels. Ik heb lange tijd namelijk niet geweten van een aantal shops. 

Als je maat 48 hebt zoals ik kan je nog terecht bij de primark! Hun kleding gaat tot UK size 20 en dat is EU maat 48! Hoera voor primark! 
Asos heeft haar eigen lijn Asos Curve en verkoopt daarnaast ook andere merken (o.a. Juna Rose). De kleding hier is gewoon echt hip en wat op dat moment in de mode is. Het is wel even uitvogelen welke maat je zou moeten bestellen maar daarvoor kan je het beste even flink googelen.  
Ook weer zo'n site die echt hippe grote maten kleding heeft en ook nog eens leuk geprijsd! 
Hier was ik zelf heel verrast over. Ik dacht dat dit weer zoon 'skinny people' webshop zou zijn, maar niets is minder waar. Ze verkopen dus ook plussize kleding! 
De plus collectie van H&M is niet groot, en over de maten van vooral de broeken valt vind ik te twisten maar af en toe loop je hier wel tegen leuke dingetjes aan. 
Hier verkopen ze verschillende merken kleding. Prijzen verschillen vind ik van leuk geprijsd naar toch wel wat duurder, maar hey misschien vind je er wat leuks in de sale of tref je net dat ene item dat wel voor een leuk prijsje er op staat. 
Je denkt misschien als jonge meid dat dit een winkel is voor je moeder maar toch hebben ze hier ook vaak leuke dingetjes. Hun spijkerbroeken vind ik vooral altijd erg fijn zitten. Gewoon af en toe even kijken, ze hebben soms leukere dingen als je denkt;). 
Eigenlijk hetzelfde verhaal als Miss Etam maar dan net iets lager geprijsd. Ik shop hier de laatste tijd erg vaak want ze hebben de laatste tijd ook gewoon veel leuke dingen! 
Promiss is onderdeel van dezelfde keten als Miss Etam alleen is Promiss net iets duurder en iets formeler qua stijl. Hier zou ik heen gaan als ik op kantoor zou werken o.i.d. en mooie pantalons en dergelijke nodig zou hebben. 
Ook de Takko heeft een plussize afdeling. Deze is echter niet in alle filialen aanwezig. Hier scoor je voor rond de 15 euro een fijne spijkerbroek! 
De c&a is nou echt zo'n winkel die ik bijna standaard oversla als ik ga shoppen. Eigenlijk best dom want hier kan je dus ook terecht met een grotere maat. 
Qua kleding vind ik het niet altijd wat maar ze hebben hier dus ook lingerie en ondergoed voor grotere maten. Ik heb daar ontzettend goede ervaringen mee. Goede pasvorm en heel goede prijs! 
Ook bikini's en badpakken hebben ze hier voor de wat grotere dames onder ons. 
Ik zelf ben niet zo'n fan van Ulla Popken want als ik daar binnenloop zie ik voor mijn gevoel alleen maar kleding die het er niet hipper op word. Maar als je bijvoorbeeld gewoon een (spijker)broek of een simpel shirt of jasje zoekt kun je hier misschien wel goed terecht. Misschien ligt het ook wel aan de winkel waar ik af en toe kom hoor. In de ene winkel word er nou eenmaal beter gestyled als de andere. 
Dit valt ongeveer in dezelfde prijsrange als Promiss. Bon a Parte geeft catalogussen uit waarin leuke kleding staat voor zowel normale maten als plussize, kinderkleding, herenkleding, badmode en ondergoed. 
Heeft Wehkamp eigenlijk nog wel een introductie nodig? Volgens mij kent iedereen die wel toch? ;) 

Ongetwijfeld zijn er nog meer shops te vinden dus als je er nog een kent laat die dan vooral achter bij de comments! Tijd voor wat outfit inspiratie om te laten zien wat ik bedoel! 
Hierboven heb ik op beide foto's een bloezend topje aan waardoor het rilletje op de rand van je broek zegmaar niet zo opvalt/wegvalt. 

de drukke print! 

Dit jurkje is geweldig om je taille mee te benadrukken. Het was destijds koud, vandaar het vestje. Dit jurkje loopt wijd uit waardoor je dus optisch een smallere taille hebt. Het riempje benadrukt dit nog extra en het wijdvallende rokje zorgt ervoor dat je (dikke)buik niet zichtbaar is. 


Who says you can't wear shorts! Vooral Culottes (die rechter) kunnen heel flatterend staan! 
Omdat ze highwaisted zijn leg je de nadruk op je taille en ze camoufleren eventuele stevige bovenbenen. 

Deze jurk is misschien wel een beetje een groot gewaad maar kijk hoe leuk het staat! 

Jasje en high waisted shorts. Love it! 



Bovenstaande dames zijn dan wel geen hele grote dames, maar hebben wel veel realistischer rondingen. Kijk hoe mooi de kleding staat! En hip! 
Zo zie je maar, je hoeft er niet bij te lopen als een wandelende circustent met een maatje meer! 

Liefs, Marjolein 

2 opmerkingen:

  1. Hoi,

    Bij Bristol kun je ook slagen voor broeken! Ik koop daar meestal m'n spijkerbroeken voor m'n werk omdat ik ze snel verslijt. Zijn meestal ook niet zo duur. Mijn probleem bij c&a enzo is dat de onderkant niet skinny is terwijl dat juist wel mooier staat... En trouwens, even & idd is ook een goed merk voor een klein prijsje! Zalando.nl


    Liefs en bedankt voor je tips (:
    Willemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je tips! Bristol klopt inderdaad! Al vind ik het er bij mij in almelo vaak een beetje rommelig en kan ik het niet vinden :( toch jammer, dan sla je zo'n winkel sneller over! Even & odd ken ik nog niet daar ga ik eens naar kijken!
    Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen